Piernik czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto piernik czekoladowy jest błyskawiczny w przygotowaniu. Do tego bardzo elastyczny smakowo, bo to zależy do Twojego wyboru, czy to będzie smak czekoladowy czy pistacjowy czy może orzechowy. Najsmaczniejszy jest z deserem Crème au Chocolat od Müller. Ja mój deser udekorowałam plasterkami banana i żurawiną.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 1/2 szklanki wody
    * 3 łyżki kakao
    * 3 łyżki miodu
    * przyprawa do piernika
    * margaryna
    * 1/2 szklanki cukru
    * deser Crème au Chocolat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, kakao, miód, przyprawę do piernika, margarynę i cukier rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. 2. Do tego ciasta dodać 5 żółtek, 2 szklanki mąki krupczatki i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko razem wyrobić mikserem.
  • 3. 5 białek ubić na pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać do foremki keksowej uprzednio wysmarowanej i posypanej bułką.
  • 4. Piec w nagrzanym piecyku przez 40 minut.
  • 5. Ciasto pokroić w grube plastry, polać deserem Crème au Chocolat i udekorować wedle uznania np. bananami i żurawiną.

Porady

Smak deseru Crème au Chocolat możesz zmieniac na każdym kawałku ciasta inny. Moim ulubionym jest orzechowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować