Czekoladowy piernik z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto. Niesamowicie intensywne i zaskakujące połączenie smaków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 jajek
    2 szkl. cukru
    1 ½ szkl. mąki pszennej
    1 ½ szkl. mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opak. przyprawy do piernika
    Szczypta soli
    Dodatkowo:
    500 g marmolady owocowej
    100 ml brandy lub whisky
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy piernik z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukrem i chwilę ubijać, aż do rozpuszczenia.
  • 2. Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Wsypać wymieszane wcześniej mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, a do pozostałych przyprawę do piernika.
  • 4. Piec pojedyncze placki przez 15 minut w temp. 180C na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Po wyjęciu odstawić do przestygnięcia.
    Placki nasączyć alkoholem wymieszanym z wodą (100 ml alkoholu + 100 ml wody).
  • 6. Przekładać placki w kolejności:
    Placek piernikowy
    Połowa marmolady
    Placek czekoladowy
    Połowa marmolady
    Placek piernikowy
    Wstawić do lodówki na 24 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Owoce Alkohol Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować