Czekoladowy piernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czekoladowy piernik to wypiek klasyczny, ale uniwersalny. Do mojego sprawdzonego przepisów z którego piekę od lat to ciasto dodałam czekoladę. Efekt okazał się wspaniały. Piernik był miękki i pulchny. Pachniał zarazem i czekolada i przyprawami korzennymi. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g miodu
    200 g masła
    200 g czekolady deserowej
    60 g przyprawy do piernika
    30 g kakao
    30 g cukru
    6 g proszku do pieczenia
    6 g sody oczyszczonej
    5 ml aromatu waniliowego
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Piernik

Czekoladowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek. 100 g czekolady łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. studzę. Miękkie masło ucieram z cukrem i miodem na puch. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaję rozpuszczoną czekoladę. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, aromat waniliowy i przyprawę do piernika. Miksuję. Białka ubijam. Dodaję do masy. Mieszam. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Piekę około 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. 100 g czekolady łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować