Pierniczki z marmoladą wieloowocową i lukrem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze robiłam tradycyjne "płaskie" pierniczki, zdecydowałam się na kulki i zakochałam się w nich. Koniecznie powtórzę ten przepis.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag masła
    50 dag mąki
    8 dag miodu sztucznego
    7 dag cukru
    1/2 op przyprawy do piernika
    2 jajka
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Ponadto:
    1 szkl pudru
    szczypta kwasku cytrynowego
    1/2 słoika marmolady wieloowocowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka

Pierniczki z marmoladą wieloowocową i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku topimy masło z miodem, przyprawą do piernika, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę siekamy z jajkami, sodą , dodajemy przestudzoną masę piernikową i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odrywamy po małym kawałeczku, turlamy, robimy zagłębienie, w które wkładamy marmoladę. zaklejamy i ponownie turlamy. Układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. pieczemy od 15- 20 min w 180 st ( w zależności jak wielkie mamy kulki). Studzimy.
  • 2. Cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku, ucieramy lukier, dodajemy do smaku szczyptę kwasku cytrynowego. Smarujemy silikonowym pędzelkiem wystudzone pierniczki. Układamy na kratce do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować