Pierniczki z marmoladą wieloowocową i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku topimy masło z miodem, przyprawą do piernika, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę siekamy z jajkami, sodą , dodajemy przestudzoną masę piernikową i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odrywamy po małym kawałeczku, turlamy, robimy zagłębienie, w które wkładamy marmoladę. zaklejamy i ponownie turlamy. Układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia. pieczemy od 15- 20 min w 180 st ( w zależności jak wielkie mamy kulki). Studzimy.
2.Cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku, ucieramy lukier, dodajemy do smaku szczyptę kwasku cytrynowego. Smarujemy silikonowym pędzelkiem wystudzone pierniczki. Układamy na kratce do zastygnięcia. Smacznego!
Komentarze