Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Takie trochę oszukane pierniczki bo z ciasta francuskiego, ale przez to bardzo szybkie do zrobienia :) Warstwy ciasta francuskiego sklejone są miodem, w środku jest owocowa marmolada a całość polana piernikowym lukrem. Znikają bardzo szybko :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
    miód
    marmolada
    1/3 szklanki cukru pudru
    1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery Pierniczki

Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie a'la pierniczki 1. Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty wielkości ok. 6-7 cm, np kwiatuszki, gwiazdki, serduszka itd, przy czym każdego musi być parzysta liczba. W połowie wyciętych kształtów na środku wycinamy dziurkę na ok 2 cm średnicy. Skrawki ciasta francuskiego możemy zagnieść, rozwałkować i ponownie wykorzystać. Kształty bez wyciętych dziurek smarujemy odrobiną miodu i sklejamy z drugim identycznie wyciętym kształtem, ale z dziurką. Na środek ciasteczek nakładamy po 1/2 łyżeczki marmolady. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w 200 stopniach do zrumienienia i studzimy. Przyprawę do piernika, jeśli ma wyraźne kryształki cukru, rozdrabniamy np w moździerzu, mieszamy z cukrem pudrem i wodą do uzyskania gładkiego lukru, którym polewamy ciasteczka. Smacznego :)

Porady

Zamiast wody do lukru możemy użyć soku pomarańczowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować