Pierniczki kruche (również na choinkę)

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Same pierniczki wyszły przepyszne - są kruche i bardzo aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g schłodzonego masła
    1 szklanka mąki
    4,5 łyżki miodu = około 100 g
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g przyprawy do piernika
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao

    Lukier:
    pół cytryny
    około 1 szklanka cukru pudru
    opcjonalnie - barwniki spożywcze, posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki kruche (również na choinkę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę przesiać, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao.
    2. Dodaj posiekane masło, rozcieraj palcami. Następnie dodaj żółtka oraz miód, szybko zagniataj ciasto. Owiń je folia spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
    3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, zagnieć je jeszcze kilka razy. Posypując mąką, rozwałkuj na pożądaną grubość. Foremkami wycinaj z ciasta pierniczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Pamiętaj o zachowaniu odstępów ;) !

    Uwaga ! Jeśli chcesz zawiesić ciasteczka np na choince - przed włożeniem do piekarnika, zrób w nich dziurkę słomką.

    4. Piecz około 12 minut w temperaturze 170 C z funkcją termoobieg (lub na funkcji góra - dół w temperaturze 180 C).
    5. Gdy pierniczki ostygną możesz przejść do dekorowania.

    Lukier:

    Najbardziej smakowo odpowiada mi lukier cytrynowy. Z połówki cytryny wyciskam sok. Następnie dodaję do niej około 1/4 szklanki cukru pudru i wszystko miksuję. Cukier puder dodaję stopniowo do momentu, aż lukier uzyska pożądaną konsystencję. Gotowym lukrem ozdób pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować