Pierniczki kruche (również na choinkę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę przesiać, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao.
2. Dodaj posiekane masło, rozcieraj palcami. Następnie dodaj żółtka oraz miód, szybko zagniataj ciasto. Owiń je folia spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, zagnieć je jeszcze kilka razy. Posypując mąką, rozwałkuj na pożądaną grubość. Foremkami wycinaj z ciasta pierniczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Pamiętaj o zachowaniu odstępów ;) !
Uwaga ! Jeśli chcesz zawiesić ciasteczka np na choince - przed włożeniem do piekarnika, zrób w nich dziurkę słomką.
4. Piecz około 12 minut w temperaturze 170 C z funkcją termoobieg (lub na funkcji góra - dół w temperaturze 180 C).
5. Gdy pierniczki ostygną możesz przejść do dekorowania.
Lukier:
Najbardziej smakowo odpowiada mi lukier cytrynowy. Z połówki cytryny wyciskam sok. Następnie dodaję do niej około 1/4 szklanki cukru pudru i wszystko miksuję. Cukier puder dodaję stopniowo do momentu, aż lukier uzyska pożądaną konsystencję. Gotowym lukrem ozdób pierniczki.
Komentarze