Pierniczki

4.5 (2 ocen)

najlepsze jakie jadłam...pyszne i miękkie

Składniki:

  • 30 dkg miodu
    ok 1 kg mąki
    2 jaja
    2 żółtka
    15 dkg cukru kryształu
    15 dkg cukru kryształu na karmel
    10 dkg masła
    10 dkg smalcu
    10 dkg margaryny
    1 łyżeczka sody
    1 przyprawa do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Jaja ubić z cukrem. Tłuszcz (smalec, margaryna i masło) stopić i przestudzić.
    Karmel: 15 dkg cukru i 1/2 szkl wody. Cukier roztopić na patelni, aż do uzyskania ciemnobrązowego koloru. Do ciepłego dodać wodę i wymieszać. Rozpuścić grudki podgrzewając i mieszając.
    Do przestygniętej mąki dodać ubite jaja z cukrem, karmel (gorący), sodę i całość dobrze wyrobić. Podsypać mąką (ok 2 łyżki lub więcej jeżeli jest potrzeba). Ciasto ma być wyrobione i nie przyklejające się do rąk. Ciasto przełożyć do miski i wlać stopiony chłodny tłuszcz. Wyrabiać ciasto aż pochłonie cały tłuszcz. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na noc. Na następny dzień wykrawać pierniczki. Piec ok 10-12 min 195-200 stopni. Jeśli zrobimy grubsze piec nieco dłużej.
    Pierniczki przechowywać w zamkniętym naczyniu.
    Ja robię zawsze z połowy porcji – wychodzi ok 70 pierników.
    Ja pierniczki polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną, oraz lukrem.
    Lukier: 10 dkg cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + szczypta kwasku cytrynowego. Cukier rozetrzeć z wodą i kwaskiem. Musi być gęsty, jeśli jest rzadki dodajemy cukier, jeśli jest gęsty dodajemy odrobinkę wody wrzącej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować