Pięknie podana, orzeźwiająca sałatka z arbuza i melonów.

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sałatka na bazie arbuza z dodatkiem melonów

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • arbuz – 1 sztuka
    melon miodowy – 1 sztuka
    melon kantalupa (lub galia) – 1 sztuka
    do dekoracji:
    15 dag borówek amerykańskich
    garść łuskanych orzechów włoskich
    listki mięty
    na sos:
    10 łyżek soku z cytryny
    5 łyżek miodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka owocowa

Pięknie podana, orzeźwiająca sałatka z arbuza i melonów. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce oczyścić i dokładnie umyć.
    Arbuza i melony przekroić na połówki.
    Miąższ arbuza i melonów wydrążyć specjalną łyżeczką do robienia kulek (lub pokroić w kostkę jeśli nie mamy łyżeczki).
    Połówki melonów i arbuza dokładnie wydrążyć wewnątrz (najlepiej łyżką), a następnie na obrzeżu wyciąć nożem trójkątne stożki.
    Sok z cytryny wymieszać z miodem.
    Przygotowane wcześniej kulki z arbuza i melonów umieścić w wydrążonych połówkach tych owoców i zalać sosem, sałatkę ozdobić borówkami amerykańskimi, posiekanymi orzechami i listkami mięty. Odstawić na chwilę do lodówki.

Porady

Resztki miąższu z arbuza i melonów możemy zmiksować i wtedy otrzymamy bardzo smaczny mus, który też świetnie nadaje się do zamrożenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melon Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować