1/2 małego arbuza
100 g sera sałatkowego lub fety
1 mała czerwona cebula (+sok z cytryny)
garść kiełków pora lub brokuła
garść czarnej porzeczki
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki posiekanej świeżej melisy
sos:
3 łyżki oliwy+ sok z limonki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z arbuza odcinamy skórę, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra, skrapiamy sokiem z cytryny i ostawiamy na 15-20 minut.
Ser sałatkowy lub jeśli wolicie bardziej słony to fetę, kroimy w kostkę. Na dużym talerzu układamy pokrojonego arbuza, ser,cebulę, posypujemy kiełkami i posiekanymi ziołami i skrapiamy sosem vinaigrette z oliwy i limonki. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Komentarze