Pieczony kurczak z colą w tle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,dobrze osuszyć ( także w środku). Do miseczki wsypać 2 łyżeczki soli i majeranku i dobrze wymieszać. Mieszankę tę wetrzeć w kurczaka od wewnątrz (włożyć rękę w tuszkę i dobrze natrzeć mięso przyprawami).
2.Marynata: Do miseczki zetrzeć na małych oczkach papryczkę. Dodać musztardę oraz wszystkie przyprawy. Połączyć ze sobą składniki. Następnie dodać sos sojowy i wymieszać. Na koniec stopniowo dolewać colę i cały czas mieszać marynatę aby składniki dobrze się połączyły.
3.Kurczaka przełożyć do płaskiego naczynia i polać go obficie marynatą na całej powierzchni. Przykryć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na około 20 godzin.
4.Kolejnego dnia nagrzać piekarnik do 225 st i wstawić do niego naczynie do zapiekania na około 15-20 minut. Następnie wyjąć naczynie z pieca i położyć na nim kurczaka (wcześniej związać mu nóżki nicią). Piersi kurczaka polać obficie marynatą która została na dnie naczynia. Wstawić mięso do piekarnika i piec około 60-70 minut ( w zależności od piekarnika). Mniej więcej w połowie pieczenia warto mięso nakryć folia aluminiową aby skórka na piersiach zbyt mocno się nie spiekła bądź spaliła. Kurczaka wyjąć z piekarnika i dać mu 5 minut odpocząć aby soki się uspokoiły. Porcjować i podawać. Smacznego!
Komentarze