Pieczony kurczak

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 300 kcal

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,3 kg)
    łyżeczka rozmarynu
    20 ząbków czosnku
    szklanka białego wytrawnego wina
    pęczek dymki
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem.
  • 2. Ząbki czosnku obrać i posiekać. 1/3 czosnku natrzeć kurczaka od środka, 1/3 włożyć pomiędzy skórę i mięso.
  • 3. Resztę czosnku wymieszać z połową wina i wlać do brytfanki. Ułożyć w niej kurczaka i piec 1 godz. w temp. 200 C.
  • 4. Dymki oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać do kurczaka, tuszkę polać pozostałym winem.
  • 5. Mięso wyjąć. Sos z pieczenia zlać do rondelka, wymieszać ze śmietaną i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 6. Kurczaka pokroić na porcje. Podawać z sosem i ziemniakami.
  • 7. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować