Pieczony karczek z sosem

4.49 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mam trochę wolnego czasu, lubię gotować. Mój chłopak był zachwycony tym karczkiem.

Składniki:

  • 1 kg karczku bez kości
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    sos sojowy
    kilka ząbków czosnku

    Sos:
    kostka masła
    100 ml czerwonego wytrawnego wina
    400 ml bulionu mięsnego
    2 łyżki mąki
    3 łyżki śmietanki 18-proc.
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony karczek z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mięso myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem i starannie nacieramy przyprawą do mięsa. Obkładamy czosnkiem i skrapiamy sosem sojowym. Wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Następnie wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w 1,5-cm plastry.
  • 3. Robimy sos: w rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy wino oraz bulion, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gorącym sosem polewamy mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować