Pieczony karczek z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mięso myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem i starannie nacieramy przyprawą do mięsa. Obkładamy czosnkiem i skrapiamy sosem sojowym. Wstawiamy na noc do lodówki.
2.Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Następnie wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w 1,5-cm plastry.
3.Robimy sos: w rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Wlewamy wino oraz bulion, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gorącym sosem polewamy mięso.
Komentarze