Pieczony boczek z jajkiem w galarecie

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna przekąska na każdą okazję. Jestem kucharzem z zawodu i zamiłowania. Przygotowywanie specjałów dla gości i rodziny sprawia mi dużo radości, po prostu to lubię.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
    sól, pieprz
    majeranek
    ziele angielskie
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    2 szkl. wywaru na galaretę
    natka pietruszki
    kilka marynowanych grzybków
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczony boczek z jajkiem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony boczek z jajkiem w galarecie 1. Z boczku odkrawamy skórę, mięso nacieramy solą wymieszaną z przyprawami i odstawiamy na kilka godzin. Następnie ok. godziny pieczemy
    w piekarniku w temp. 200 °C.
  • Pieczony boczek z jajkiem w galarecie 2. Upieczony boczek schładzamy i kroimy w cienkie plasterki. Nakładamy grzybki i zawijamy.
  • Pieczony boczek z jajkiem w galarecie 3. Na półmisku układamy ruloniki, a na nich plastry ugotowanego na twardo jajka i zalewamy galaretą. Wkładamy do lodówki, by galareta stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0ynhl5w

To może cię zainteresować