Pyszna przekąska na każdą okazję. Jestem kucharzem z zawodu i zamiłowania. Przygotowywanie specjałów dla gości i rodziny sprawia mi dużo radości, po prostu to lubię.
Składniki:
1 kg surowego boczku
sól, pieprz
majeranek
ziele angielskie
1 jajko
1 ząbek czosnku
2 szkl. wywaru na galaretę
natka pietruszki
kilka marynowanych grzybków
Pieczony boczek z jajkiem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku odkrawamy skórę, mięso nacieramy solą wymieszaną z przyprawami i odstawiamy na kilka godzin. Następnie ok. godziny pieczemy
w piekarniku w temp. 200 °C.
2.Upieczony boczek schładzamy i kroimy w cienkie plasterki. Nakładamy grzybki i zawijamy.
3.Na półmisku układamy ruloniki, a na nich plastry ugotowanego na twardo jajka i zalewamy galaretą. Wkładamy do lodówki, by galareta stężała.
Komentarze