Pieczony boczek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepyszny boczek, w lekkiej czosnkowo-majerankowej marynacie. Idealnie pasuje do kromki chleba. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,5 kg surowego boczku,
    1 łyżeczka soli,
    2 ząbki czosnku,
    1 płaska łyżka majeranku,
    około 1 szklanki wody,
    1 płaska łyżka pieprzu czarnego w ziarnach,
    6 ziaren ziela angielskiego,
    4 liście laurowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zgrabny kawałek boczku solimy i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem.

    Tak zamarynowany boczek odstawiamy na noc.
    Boczek wykładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę, dodajemy pozostałe przyprawy.
    Pieczemy pod przykryciem około godziny, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut aż się ładnie zarumieni.
    Boczek podajemy na gorąco lub na zimno.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować