Pieczony boczek

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepyszny boczek, w lekkiej czosnkowo-majerankowej marynacie. Idealnie pasuje do kromki chleba. Polecam.

636 G.P
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

około 1,5 kg surowego boczku,
1 łyżeczka soli,
2 ząbki czosnku,
1 płaska łyżka majeranku,
około 1 szklanki wody,
1 płaska łyżka pieprzu czarnego w ziarnach,
6 ziaren ziela angielskiego,
4 liście laurowe.

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony boczek

  • 1. Zgrabny kawałek boczku solimy i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem.

    Tak zamarynowany boczek odstawiamy na noc.
    Boczek wykładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę, dodajemy pozostałe przyprawy.
    Pieczemy pod przykryciem około godziny, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut aż się ładnie zarumieni.
    Boczek podajemy na gorąco lub na zimno.

    Smacznego ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekpieczony

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem

Taki właśnie boczek robię już od...

czosnkowy boczek

Dodane przez: majka190382

CZOSNKOWY BOCZEK PIECZONY

Pyszny, domowy boczuś, na który...

boczek

Dodane przez: dusiowa

PIECZONY BOCZEK ZWIJANY Z PESTO

W zeszłym roku po raz pierwszy...

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Dodane przez: bienpyt

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Boczek pieczony inaczej – w łuskach...

Boczek pieczony

Dodane przez: czarrna

Boczek pieczony

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

Boczek pieczony w ziołach

Dodane przez: AnetaJ

Boczek pieczony w ziołach

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE