Pieczone ziemniaczki z kapustą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki średniej wielkości obieramy i nacinamy co centymetr, żeby nie przeciąć ziemniaka, sypiemy przyprawami i wkładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniki 200C przez 40 minut.
2. Kapustę szatkujemy zalewamy bulionem (użyłam bulion z rosołu) i dusimy, aż kapusta nam zmięknie (pozostały bulion jeżeli nam zostanie wylewamy)
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło dodajemy posiekamy szczypiorek z wyciśniętym czosnkiem całość smażyć 3 minuty dodać mąkę.
4. Uprażyć słonecznik .
5. Koperek posiekać.
6. Do garnka z kapustą dodajemy z patelni szczypiorek gotować 2-3 minuty na koniec dodać koperek ze słonecznikiem. Całość dobrze wymieszać
7. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze