Pieczone ziemniaczki z kapustą i słonecznikiem

5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od koleżanki. Danie tak mi posmakowało, że teraz często bywa na naszym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - około 0,5 kg ziemniaków
    - 1/2 główka kapusty włoskiej
    - około 0,5 bulionu
    - szczypiorek
    - koperek
    - 2-3 ząbki czosnku
    - słonecznik
    - łyżka mąki
    - łyżka oleju
    - łyżka masła
    - ulubione przyprawy (np. czerwona papryka, tymianek, bazylia, oregano, do ziemniaków)
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaczki z kapustą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczone ziemn 4 1. 1. Ziemniaki średniej wielkości obieramy i nacinamy co centymetr, żeby nie przeciąć ziemniaka, sypiemy przyprawami i wkładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniki 200C przez 40 minut.
    2. Kapustę szatkujemy zalewamy bulionem (użyłam bulion z rosołu) i dusimy, aż kapusta nam zmięknie (pozostały bulion jeżeli nam zostanie wylewamy)
    3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło dodajemy posiekamy szczypiorek z wyciśniętym czosnkiem całość smażyć 3 minuty dodać mąkę.
    4. Uprażyć słonecznik .
    5. Koperek posiekać.
    6. Do garnka z kapustą dodajemy z patelni szczypiorek gotować 2-3 minuty na koniec dodać koperek ze słonecznikiem. Całość dobrze wymieszać
    7. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Porady

Danie można również podawać z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować