Pieczone ziemniaczki

4.5 (189 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, pieczone ziemniaczki z dodatkiem wędzonego boczku, cebulki i koperku. Ze szklanką kefiru niebo w gębie :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - młode ziemniaczki: 1 kilogram
    - wędzony boczek: 300 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - świeży koperek: 0.5 pęczka
    - sól morska, pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą.

    W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy ziemniaczki na 15 minut.

    Po tym czasie odcedzamy, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.
    Boczek kroimy na małe kawałki, cebulkę w piórka, posypujemy nimi ziemniaczki,
    skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską i pieprzem.

    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy je 40 minut.

    Po wyciągnięciu ziemniaczki posypujemy obficie posiekanym świeżym koperkiem.
    Do tego szklanka kefiru i jesteśmy w niebie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować