REKLAMA

Pieczone ziemniaczki

wyświetlono: 1691 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Pyszne, pieczone ziemniaczki z dodatkiem wędzonego boczku, cebulki i koperku. Ze szklanką kefiru niebo w gębie :)

opublikowany: 20.06.2012
Udostępnij Pinterest
  • Łatwy

Składniki:

  • - młode ziemniaczki: 1 kilogram
    - wędzony boczek: 300 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - świeży koperek: 0.5 pęczka
    - sól morska, pieprz: 1 łyżeczka
Ocena:

(średnia 4.5 z 189 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą.

    W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy ziemniaczki na 15 minut.

    Po tym czasie odcedzamy, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.
    Boczek kroimy na małe kawałki, cebulkę w piórka, posypujemy nimi ziemniaczki,
    skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską i pieprzem.

    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy je 40 minut.

    Po wyciągnięciu ziemniaczki posypujemy obficie posiekanym świeżym koperkiem.
    Do tego szklanka kefiru i jesteśmy w niebie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: pala1850 pala1850

pieczone ziemniaczki

pasują do wszystkiego same lub do eleganckiego dania

kategoria: Dania główne opublikowany: 28.10.2014 | wyświetlono: 639 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE