Pieczone udka pod pierzynką czosnkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Udka nadają się na obiad albo jako przekąska na imprezę. Pierwszy raz robiłam 2 lata temu i zdjęcia czekały w mojej galerii. Kilka razy już robiłam, tak rodzinie zasmakowały. Dodam przepis, żeby nie zaginął i sama nie musiałam szukać w karteczkach.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • -9 udek
    -przyprawy do kurczaka
    -2 cebule
    -olej do blachy

    SOS:
    -5 łyżek sosu czosnkowego
    -1 łyżka musztardy
    -3 łyżki keczupu
    -sól
    -papryka ostra w proszku

    DO POSYPANIA:
    -bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka pod pierzynką czosnkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone udka pod pierzynką czosnkową 1. Cebulę obrać i pokroić na krążki. Ułożyć na natłuszczoną blaszkę.
  • Pieczone udka pod pierzynką czosnkową 2. Udka umyć, osuszyć, można zdjąć skórkę. Ja zdejmuję ale to nie konieczne, moja rodzina takie woli. Oprószyć przyprawami z obu stron i odstawić na ok.pół godziny. Ułożyć na plastrach cebuli.
  • Pieczone udka pod pierzynką czosnkową 3. sos-W talerzu wymieszać wszystkie składniki. Zamiast gotowego sosu czosnkowego można dodać majonez i przetarty czosnek.
  • Pieczone udka pod pierzynką czosnkową 4. Każde udko posmarować sosem.
  • Pieczone udka pod pierzynką czosnkową 5. Posypać też bułką tartą.
  • Pieczone udka pod pierzynką czosnkową 6. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180*C. Piec ok.1-1,5 godz. w zależności jakie duże udka. Piec do miękkości, można sprawdzić widelcem. Gdyby za szybko przypiekały się to przykryć folią aluminiową.Podawać do obiadu jako II danie.
  • Pieczone udka pod pierzynką czosnkową 7. Tak samo można upiec pałki albo tuszki z kurczaka na imprezę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować