Uwielbiam czosnek, mogę dodawać go prawie do wszystkiego, stąd pomysł na to danie.
45 min
Składniki:
Podwójny filet z kurczaka
15 dag żółtego sera
pieprz, sól
jedna mała cebula
jedna średnia pieczarka
kawałek czerwone papryki
dwie łyżki majonezu
łyżka ketchupu
papryka słodka w proszku (pół łyżeczki)
zioła prowansalskie
dwa ząbki czosnku
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
Filet z kurczaka pod czosnkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i wykrawamy kotlety (nie rozbijamy). Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę i pieczarki kroimy w talarki i układamy na mięsie. Paprykę kroimy w małą kostkę i również kładziemy na filet.
Majonez,ketchup, sól,zioła prowansalskie, paprykę w proszku, jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą, powstałym sosem polewamy mięso, posypujemy startym serem i natką pietruszki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy mięso przez 25 - 30 minut.
Komentarze