Pieczone udka kurczaka

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Pieczone udka, to niezawodny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mało z nimi pracy, a znakomity efekt zawsze gwarantowany.

  • 60 min

Składniki:

  • udka kurczaka -6 szt.

    SKŁADNIKI MARYNATY:
    sos sojowy – 1 łyżka
    oliwa – 2 łyżki
    miód lipowy – 1 łyżka
    ocet balsamiczny – 1 łyżka
    pieprz czarny świeżo melony – 1/4 łyżeczki
    papryka słodka – 1 łyżeczka
    majeranek -1 łyżeczka

    PONADTO:
    oliwa do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w sporej misce, włożyć do niej udka i starannie wymieszać, tak aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć mięso odsączone z marynaty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40-45 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Marynata Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować