Pieczone pierożki z jabłkami

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Są pyszne podane na ciepło lub zimno.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gęstej śmietany 18%
    1 cukier waniliowy 16g
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru
    7 dag drożdży suszonych instant

    NADZIENIE:
    1 kg jabłek
    0,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki cukru trzcinowego

    DODATKI:
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Pieczone pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekam nożem w misce z mąką i cukrami.
    Do śmietany wsypuję drożdże i wymieszam.
    Wszystkie składniki łączę i zagnieść ciasto.
    Ciasto rozwałkowuję i szklanką wycinam krążki o grubości 2mm.
    Jabłka obieram ,zcieram na tarce o dużych oczkach dodaję cukier i cynamon.
    Odcisnąć ręką nadmiar soku z jabłek.
    Na każdy krążek nakładam łyżką małą nadzienie z jabłek.
    Zaklejam robiąc kształt pierożka.
    Układam blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
    Wstawim do piekarnika i piekę w temp 180 stopni przez 25 minut.
    Upieczone posypać cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować