Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepiej smakują jako dodatek do gorącego czerwonego barszczu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 jajka
    5 dkg drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki oleju
    mąka (ile zabierze ciasto)

    farsz:
    50 dkg kapusty kiszonej
    cebula
    2 dkg grzybów
    cukier, sól, pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi pieczone

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia. FARSZ: Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować