Pieczone pierogi z grzybami

0 (0 ocen)

Przepis ten jest smaczną i mniej kaloryczną wersją tradycyjnych pierogów

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
    ok. 1 szklanki ciepłego mleka
    10g drożdży
    1 łyżka oliwy
    sól

    Na farsz:
    250g dowolnych grzybów
    1 cebula
    1 pęczek natki
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    1 łyżeczka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać
    przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto.
    Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    Przygotować nadzienie. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na
    oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą,
    grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok.15 minut na
    małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.
    Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do
    180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować