Pieczone gołąbki ziemniaczane w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty należy delikatnie ponacinać w twardych miejscach, sparzyć w gorącej wodzie
2.Farsz: ziemniaki ugotować i rozgnieść tłuczkiem. Można pozostawić odrobinę wody jeżeli jest to odmiana sypka. Marchew zetrzeć, cebulę i liście z pora pokroić w kostkę po czym wszystkie warzywa podsmażyć na maśle.
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej barwy (lekko pomarańczowa).
3.Sos: mleko, wodę, poszatkowaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe zagotować. Dodać chrzan i masło. Zagęścić mąką do odpowiedniej dla nas konsystencji . Doprawić do smaku.
4.Farsz zawinąć w liście i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem i posypać wierzch wędzonym serem. Piec w 180 stopniach bez przykrycia przez około 45 minut.
Komentarze