Pieczone gołąbki ziemniaczane w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten jest doskonałym przykładem, jak można wykrzesać smak z tradycyjnego ziemniaka. Idealne danie na bezmięsny piątek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -kapusta pekińska
    -wędzony ser do posypania

    Farsz:
    -ziemniaki (około 1,5 kg)
    -dwie duże marchewki
    -duża cebula
    -zielona część pora
    -2 jajka
    -ćwiartka masła
    -łyżka chrzanu
    -łyżka koncentratu pomidorowego
    -łyżka śmietany, najlepiej 18%
    -dwie łyżeczki musztardy
    -łyżka majeranku
    -łyżeczka słodkiej papryki
    -łyżeczka cukru
    -sól i pieprz do smaku

    Sos:
    -pół litra mleka
    -pół szklanki wody
    -pół słoiczka chrzanu
    -mała cebula
    -3-4 ziela angielskie
    -3-4 liście laurowe
    -ćwiartka masła
    -mąka do zagęszczenia
    -sól i pieprz do smaku
    -(opcjonalnie) mała, świeża gałązka rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki ziemniaczane w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty należy delikatnie ponacinać w twardych miejscach, sparzyć w gorącej wodzie
  • 2. Farsz: ziemniaki ugotować i rozgnieść tłuczkiem. Można pozostawić odrobinę wody jeżeli jest to odmiana sypka. Marchew zetrzeć, cebulę i liście z pora pokroić w kostkę po czym wszystkie warzywa podsmażyć na maśle.
    Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej barwy (lekko pomarańczowa).
  • 3. Sos: mleko, wodę, poszatkowaną cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe zagotować. Dodać chrzan i masło. Zagęścić mąką do odpowiedniej dla nas konsystencji . Doprawić do smaku.
  • 4. Farsz zawinąć w liście i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem i posypać wierzch wędzonym serem. Piec w 180 stopniach bez przykrycia przez około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować