Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Gołąbki gotowane w garnku często mi się rozpadały lub przypalały. Ten przepis mówi jak tego uniknąć.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Gołąbki:
    - ok. 800g mięsa mielonego
    - 1 nieduża główka kapusty białej
    - ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego
    - pół cebuli
    - przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek

    Sos:
    - 400ml przecieru pomidorowego
    - łyżka śmietany 12 lub 18%
    - 2 łyżki tartej marchewki
    - łyżka tartego selera
    - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gołąbki:
    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami.
    W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Sos:
    Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem zalać gołąbki i piec w 160st do miękkości kapusty (1h-1h20minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować