Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozorki dokładnie wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Dać do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować.
Jak będą półmiękkie, dodać ziele angielskie, obraną cebulę w całości, ząbki czosnku i kostkę rosołową.
Gdy ozorki będą miękkie, przełożyć je do zimnej wody, żeby trochę przestygły. Obrać ozorki ze skórki i dać z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Jeszcze chwilę pogotować.
Wyjąć z wywaru i każdy pokroić na dowolne plastry.
Podajemy z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym oraz zasmażanymi buraczkami.
2.Sos :
Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Mieszając, wlewać wodę, zagotować. Dodać chrzan, cukier, przyprawe uniwersalna i chwilkę pogotować, ciągle mieszając.
Gorącym sosem polać ozorki.
Porady
Dodając chrzan do sosu, należy próbować i dać tyle, ile potrzebujemy do uzyskania oczekiwanej ostrości.
Komentarze