OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

4.86 (182 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne mięsko w aksamitnym sosie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 50 dkg ozorków wieprzowych
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - 1 cebula
    - kostka rosołowa do żeberek (może być inna)
    - 2 ząbki czosnku

    Sos chrzanowy :
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki mąki
    - 1,5 szklanki wody
    - 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (lub więcej)
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.86 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ozorki wieprzowe 1. Ozorki dokładnie wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Dać do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować.
    Jak będą półmiękkie, dodać ziele angielskie, obraną cebulę w całości, ząbki czosnku i kostkę rosołową.
    Gdy ozorki będą miękkie, przełożyć je do zimnej wody, żeby trochę przestygły. Obrać ozorki ze skórki i dać z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Jeszcze chwilę pogotować.
    Wyjąć z wywaru i każdy pokroić na dowolne plastry.
    Podajemy z ziemniakami z wody i ostrym sosem chrzanowym oraz zasmażanymi buraczkami.
  • 2. Sos :
    Masło stopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Mieszając, wlewać wodę, zagotować. Dodać chrzan, cukier, przyprawe uniwersalna i chwilkę pogotować, ciągle mieszając.
    Gorącym sosem polać ozorki.

Porady

Dodając chrzan do sosu, należy próbować i dać tyle, ile potrzebujemy do uzyskania oczekiwanej ostrości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować