Pieczone, faszerowane bataty z sosem sezamowym

  • wyświetlono: 95 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pomysł na pyszne, wegetariańskie danie obiadowe na orientalną nutę.

IMG_20190610_172103
  • 3 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

3 bataty
400 g ciecierzycy ze słoika
2 ząbki czosnku
400 g pokrojonych pomidorów z puszki/pulpy pomidorowej
50 g fety
sól himalajska
kmin rzymski
mielona kolendra
wędzona papryka
chili
czarny pieprz
3 łyżki oliwy

pół granata
świeża kolendra lub natka pietruszki

Sos:
1 łyżka pasty tahini
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone, faszerowane bataty z sosem sezamowym

  • 1. Bataty obieramy, kroimy na pół. Wierzch nacinamy nożem w kratkę i polewamy oliwą. Słodkie ziemniaki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, do miękkości (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
  • 2. Na głęboką patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączoną ciecierzycę. Kruszymy fetę i całość obficie doprawiamy kminem, kolendrą, paprykami, solą i pieprzem. Dusimy do zgęstnienia i połączenia pomidorów z fetą (10-15 minut).
  • 3. Miąższ ziemniaków wyjmujemy widelcem, tak aby zostały łódeczki i dodajemy do ugotowanej ciecierzycy. Łączymy z sosem, a następnie faszerujemy bataty.
  • 4. Pastę tahini mieszamy z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i obficie doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki krótko podgrzewamy w piekarniku przed podaniem. Następnie polewamy przygotowanym sosem sezamowym i posypujemy drobno posiekaną zieleniną i ziarnami granatu. Smacznego!

Porady

W wersji wegańskiej należy pominąć fetę, którą można zastąpić mlekiem kokosowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiciecierzycabatatysłodkie ziemniakipieczone batatyfaszerowane bataty

Komentarze

Podobne przepisy

bataty pieczone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pieczone bataty na ziołowo

Doskonały dodatek do piersi z grilla...

Bataty faszerowane fetą, oliwkami i tymiankiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bataty faszerowane fetą, oliwkami i tymiankiem

Ich smak przypomina trochę dynię...

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Prócz klasycznych fajitas z wołowiny,...

image-2863tlm

Dodane przez: trufelkowo

pieczone bataty

Pyszne i zdrowe, idealne na przyjęcie...

pieczone bataty

Dodane przez: wiola

Pieczone bataty

Słodkie ziemniaki są bardzo smaczne...

pieczeń z mielonego

Dodane przez: agarybak76

Faszerowana pieczeń z mielonego

Smaczne połączenie szpinaku, fety...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE