Pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszoruj dokładnie, przekrój na pół ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego posól i połóż na każdy po plasterku masła, blaszkę owiń folią. Piecz około 30-40 minut
2.Ciecierzycę, zalewamy na noc wodą, rano wymieniamy wodę i gotujemy około 60 minut do miękkości, solimy na 10 minut przed końcem gotowania.
3.Ziemniaki po upieczeniu są idealnie miękkie, w każdym łyżką wydrąż miejsce na farsz. do środka na dno połóż kiełbasę, następnie przygotowany farsz i z powrotem do piekarnika na około 3 minuty.
4.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pomidory i ugotowaną ciecierzycę. Całość przyprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami.
5.Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie z oliwek
6.Teraz możemy przygotować sos. Jogurt naturalny wymieszaj dokładnie z humusem
7.Gotowe ziemniaki polewamy sosem posypujemy żurawiną i dekorujemy świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Komentarze