Faszerowane bataty

0 (0 ocen)

Bataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu A:
    250 g szynki wieprzowej
    1/2 niedużego selera
    8 plasterków szynki parmeńskiej
    100 ml jogurty naturalnego

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 średnie bataty

    składniki robocze:
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
    1 łyżeczka przyprawy korma curry
    1 łyżeczka chrzanu tartego

    dekorację:
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wieprzową zmielić w maszynce.
    Bataty i selera gotować około 10-15 minut. Przestudzić i obrać. Bataty przekroić na pół i wydrążyć. Wydrążoną część ziemniaków drobno pokroić, selera rozgnieść widelcem, wrzucić do mięsa, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso nakładać do połówek batatów i każdą połówkę zawinąć w 2 plasterki szynki parmeńskiej. Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i zapiekać około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jogurt wymieszać z chrzanem, posolić do smaku. Faszerowane bataty podawać polane sosem i posypane posiekanym koperkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować