Zapiekane bakłażany, z prostym i smacznym nadzieniem z kaszy, sera i papryki. Pyszne, sezonowe danie. Idealny i sycący obiad dla wegetarian. Świetnym dodatkiem są ogórki małosolne - takie 2-3 dniowe.
Składniki:
2 duże bakłażany
1 czerwona papryka
50 g kaszy jęczmiennej
200 g sera tartego mozzarella
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
olej
Pieczone bakłażany nadziewane kaszą, papryką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Środki potnij w kratkę, ale uważając by nie przeciąć skórki. Posyp je solą i pieprzem, polej delikatnie olejem. Ułóż na blaszce skórką do dołu, na blaszkę połóż też paprykę, zapiekaj w 180 st. C ok. 35 minut. Po tym czasie wyciągnij je i odczekaj chwilę, aż przestygną. Paprykę owiń w folię aluminiową i poczekaj 10 minut. Odwiń i ściągnij z niej skórkę.
2.Z wystygniętych bakłażanów wyjmij delikatnie miąższ do miski, staraj się nie uszkodzić skórki, będzie jeszcze potrzebna jako naczynie do zapiekania.
3.Kaszę ugotuj na sypko. Paprykę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Do miski z miąższem bakłażana dodaj też paprykę, kaszę, dopraw solą, pieprzem i dodaj startą mozzarellę (odłóż z 4 łyżki do posypania wierzchu). Wymieszaj dokładnie.
4.Łódki bakłażanów wypełnij farszem, posyp resztą mozzarelli i zapiekaj ok. 25 min. w 180 st. C.
Komentarze