Pieczone bakłażany nadziewane kaszą, papryką i mozzarellą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zapiekane bakłażany, z prostym i smacznym nadzieniem z kaszy, sera i papryki. Pyszne, sezonowe danie. Idealny i sycący obiad dla wegetarian. Świetnym dodatkiem są ogórki małosolne - takie 2-3 dniowe.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    1 czerwona papryka
    50 g kaszy jęczmiennej
    200 g sera tartego mozzarella
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku
    olej

    listki pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Pieczone bakłażany nadziewane kaszą, papryką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone bakłażany 1. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Środki potnij w kratkę, ale uważając by nie przeciąć skórki. Posyp je solą i pieprzem, polej delikatnie olejem. Ułóż na blaszce skórką do dołu, na blaszkę połóż też paprykę, zapiekaj w 180 st. C ok. 35 minut. Po tym czasie wyciągnij je i odczekaj chwilę, aż przestygną. Paprykę owiń w folię aluminiową i poczekaj 10 minut. Odwiń i ściągnij z niej skórkę.
  • 2. Z wystygniętych bakłażanów wyjmij delikatnie miąższ do miski, staraj się nie uszkodzić skórki, będzie jeszcze potrzebna jako naczynie do zapiekania.
  • Farsz do bakłażanów 3. Kaszę ugotuj na sypko. Paprykę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Do miski z miąższem bakłażana dodaj też paprykę, kaszę, dopraw solą, pieprzem i dodaj startą mozzarellę (odłóż z 4 łyżki do posypania wierzchu). Wymieszaj dokładnie.
  • Nafaszerowane bakłażany 4. Łódki bakłażanów wypełnij farszem, posyp resztą mozzarelli i zapiekaj ok. 25 min. w 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kasza jęczmienna Mozzarella Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować