Bakłażany nadziewane ryżem

4.5 (158 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Niezwykle aromatycznie danie, którego sekretem są świeże zioła. Ryż i warzywa tworzą bardzo sycące nadzienie, a słonecznik i otręby smaczną chrupiącą skorupkę na wierzchu. Zdrowe i przepyszne!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan (średniej wielkości): 1 sztuka
    - ryż tre colore (gotowa mieszanka ryżu paraboiled, czerwonego i dzikiego): 100 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - zielona pietruszka: 0.5 pęczka
    - świeża kolendra: 0.5 pęczka
    - świeża bazylia listki: 0.33 szklanki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - pomiory z puszki: 4 sztuki
    - czarne oliwki bez pestek: 12 sztuk
    - ser feta: 3 plastry
    - kromka czerstwego chleba: 1 sztuka
    - otręby pszenne: 2 łyżki
    - skórka otartaz cytryny: 1 łyżka
    - słonecznik łuskany: 2 łyżki
    - sól, pieprz1: 1 szczypta
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany nadziewane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż. Z każdej połówki wydrąż środek, zostawiając około 0,5 cm brzeg. Zachowaj wydrążony miąższ. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bakłażany posmaruj oliwą w środku i posyp suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
  • 2. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko wystudź. Ryż tre colore można zastąpić brązowym ryżem.
  • 3. Cebulę i miąższ bakłażana pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i podsmaż rozgnieciony czosnek, aż uwolni swój aromat. Dodaj cebulę i bakłażan, podsmażaj razem aż warzywa zmiękną. Przygotuj 4 pomidory z puszki, sok odlej do szklanki. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj na patelnie. Smaż jeszcze 10 minut, po czym wyłącz gaz. 1/2 warzyw odłóż do osobnej miseczki.
  • 4. Oliwki pokrój w plasterki. Pietruszkę, bazylię i kolendrę posiekaj drobno. Ser feta pokrój w kostkę. Do warzyw na patelni dodaj ryż, oliwki, zioła i ser feta. Wymieszaj dokładnie. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  • 5. Posypka. Chleb pokrusz na kawałki, a następnie zmiksuj w malakserze, do uzyskania drobnych okruszków. Okruchy chleba wymieszaj z otrębami i skórką cytrynową.
  • 6. Ostrożnie wyjmij bakłażany z piekarnika. NA każdą połówkę nałóż porcję farszu, posyp chlebową posypką. wierzch polej odrobiną oliwy. Bakłażany z nadzieniem zapiekaj około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • 7. Przygotuj sos. Warzywa odłożone w kroku 3 połącz z sokiem pomidorowym i zmiksuj na gładko. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Słonecznik upraż na suchej patelni.
  • 8. Bakłażany podawaj z sosem, posypane słonecznikiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować