Niezwykle aromatycznie danie, którego sekretem są świeże zioła. Ryż i warzywa tworzą bardzo sycące nadzienie, a słonecznik i otręby smaczną chrupiącą skorupkę na wierzchu. Zdrowe i przepyszne!
Bakłażany nadziewane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż. Z każdej połówki wydrąż środek, zostawiając około 0,5 cm brzeg. Zachowaj wydrążony miąższ. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bakłażany posmaruj oliwą w środku i posyp suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
2.Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko wystudź. Ryż tre colore można zastąpić brązowym ryżem.
3.Cebulę i miąższ bakłażana pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i podsmaż rozgnieciony czosnek, aż uwolni swój aromat. Dodaj cebulę i bakłażan, podsmażaj razem aż warzywa zmiękną. Przygotuj 4 pomidory z puszki, sok odlej do szklanki. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj na patelnie. Smaż jeszcze 10 minut, po czym wyłącz gaz. 1/2 warzyw odłóż do osobnej miseczki.
4.Oliwki pokrój w plasterki. Pietruszkę, bazylię i kolendrę posiekaj drobno. Ser feta pokrój w kostkę. Do warzyw na patelni dodaj ryż, oliwki, zioła i ser feta. Wymieszaj dokładnie. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
5.Posypka. Chleb pokrusz na kawałki, a następnie zmiksuj w malakserze, do uzyskania drobnych okruszków. Okruchy chleba wymieszaj z otrębami i skórką cytrynową.
6.Ostrożnie wyjmij bakłażany z piekarnika. NA każdą połówkę nałóż porcję farszu, posyp chlebową posypką. wierzch polej odrobiną oliwy. Bakłażany z nadzieniem zapiekaj około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.
7.Przygotuj sos. Warzywa odłożone w kroku 3 połącz z sokiem pomidorowym i zmiksuj na gładko. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Słonecznik upraż na suchej patelni.
8.Bakłażany podawaj z sosem, posypane słonecznikiem. Smacznego!
Komentarze