Małe pieczone bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić bakłażany wzdłuż na pół , zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną kratkę , nie przecinając skóry.
2.Umieścić połówki bakłażanów na blasze , przecięciem do góry. Polać bakłażany oliwą - lekko rozchylając nacięcia aby oliwa wpłynęła do wnętrza. Posolić i popieprzyć.
3.Pomidory z sokiem przelać do miski, na każdej połówce bakłażana położyć trochę odcedzonych pomidorów (bez soku). Posypać startym serem i oregano.
4.Do naczynia wlać nieco wody , do połowy wysokości bakłażanów, polać oliwą, wlać sok z pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny a ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z sosem jogurtowym
Komentarze