Małe pieczone bakłażany

4.5 (192 ocen)

Bardzo dobry przepis na prostą przekąskę

Składniki:

  • składniki
    9 malutkich bakłażanów
    1 puszka krojonych pomidorów
    sól, pieprz
    oregano
    oliwa z oliwek
    ser Pecorino Romano, świeżo starty, do posypana
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Małe pieczone bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić bakłażany wzdłuż na pół , zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną kratkę , nie przecinając skóry.
  • 2. Umieścić połówki bakłażanów na blasze , przecięciem do góry. Polać bakłażany oliwą - lekko rozchylając nacięcia aby oliwa wpłynęła do wnętrza. Posolić i popieprzyć.
  • 3. Pomidory z sokiem przelać do miski, na każdej połówce bakłażana położyć trochę odcedzonych pomidorów (bez soku). Posypać startym serem i oregano.
  • 4. Do naczynia wlać nieco wody , do połowy wysokości bakłażanów, polać oliwą, wlać sok z pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny a ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z sosem jogurtowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować