Pieczeń z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy. Selera kroimy na mniejsze kawałki. Selera i pietruszkę wrzucamy do wody i gotujemy na półmiękko. Wyjmujemy i studzimy. Marchew,cebulę i ostudzone warzywa ścieramy na tartce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jaja, bułkę, mannę, rozgnieciony czosnek i natkę. Dokładnie mieszamy. W rondelku zagotowujemy szklankę wody z kostką i margaryną. Letni wywar dodajemy do masy warzywnej. Dokładnie mieszamy i przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1h i 15 min w 180 st. Nie wyjmujemy od razu z piekarnika.
Pieczarki obgotowujemy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa. Dusimy razem ok 10 min. Doprawiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany.
Gorącą pieczeń podajemy z pieczarkami i kleksem kwaśnej śmietany
Porady
Pieczeń świetnie zastępuje pasztet, ma ciekawy smak, seler nie jest mocno wyczuwalny
Komentarze