Pokrzywa doskonale smakuje w połączeniu z mięsem. Stąd też pomysł na pieczeń z pokrzywą w roli głównej. O walorach zdrowotnych tej rośliny mam nadzieję, że nie muszę przypominać, a danie gorąco polecam.
1 godz. 40 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 1 kg szynka wieprzowa,
• 2 litrowa miska świeżo zerwanych listków pokrzywy,
• 8 dag sera żółtego,
• 100 gram szynki szwarcwaldzkiej,
• Przyprawa do pieczeni,
• Sól, pieprz do smaku,
• 1 łyżeczka majeranku,
• Olej
Pieczeń z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. W ten sposób przygotowane rozkrawamy, tak by powstał gruby płat. Powstały płat mięsa nacinamy w kilku miejscach, by powstały wgłębienia. Rozkrojone mięso dokładnie nacieramy przyprawami, olejem i odkładamy na bok.
2.Miedzy czasie listki pokrzywy zalewamy gotującą wodą. W takiej wodzie trzymamy je około 1 minuty. Po tym czasie wodę odsączamy. Pokrzywę ponownie zalewamy wodą, ale tym razem zimną (hartujemy ją). Gotowe listki dokładnie odsączamy z wody. Można delikatnie wycisnąć z niej wodę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z pokrzywą.
3.Przygotowane nadzienie wykładamy na przyprawiony płat mięsa, starając się umieścić je w wykonanych rowkach.
5.Po nałożeniu nadzienia mięso zwijamy jak roladkę. Aby zachowała swój kształt przewiązujemy ją dratwą. Wierzch dodatkowo posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem.
Pieczeń wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją w 180°C około 70 minut. W trakcie pieczenia polewamy ją wytworzonym sosem.
Gotową wyjmujemy, po około 10 - 15 minutach (pozwalamy jej odpocząć) rozkrawamy i podajemy.
Komentarze