Wiosenny makaron z pokrzywą

4.45 (178 ocen)

  • 25 min

makaron pomimo, ze jest z pokrzywą każdy myślał, ze jest ze szpinakiem. Jest bardzo smaczny i lekki a do tego bardzo tani.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu kokardki
    4-5 garści liści pokrzyw
    3-4 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.45 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Wiosenny makaron z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywy płuczemy w zimnej wodzie, później wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 3-4 minuty. Pokrzywy po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, studzimy i siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej czosnek. Gdy czosnek się zeszkli wrzucamy na patelnię posiekane pokrzywy i chwile smażymy na koniec dodajemy śmietanę. Jak sos bd gotowy wsypujemy do niego makaron i mieszamy wszystko razem. Sos ma bardzo podobny smak do szpinaku, wcale nie czuć, ze to pokrzywy.

Porady

Danie możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować