Jajecznica z pokrzywą

4.47 (159 ocen)

Pokrzywa to roślina lubiąca towarzystwo ludzkich siedlisk, dzięki temu jest łatwo dostępna . Na wiosnę warto ją jeść codzienne, by zregenerować organizm po zimie. Jajecznica z pokrzywy to chyba najprostszy i najbardziej popularny sposób na jej podanie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na3 porcje:
    • 120 gram boczku,
    • 2 szklanki dobrze utłoczonych listków młodej pokrzywy,
    • 4-5 duże jajka,
    • Szczypiorek do posypania,
    • Pomidor do podania,
    • Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajecznica Jajko

Jajecznica z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana pokrzywa i jajka 1. Pokrzywę przelewamy gotującą wodą, po czym hartujemy ją ponownie przelewając zimną wodą. Tak przygotowaną odsączamy i dokładnie odciskamy. Jajka wybijamy do szklanki.
  • przygotowanie boczku 2. Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
  • dodanie jajek 3. Do delikatnie zrumienionego dodajemy pokrzywę. Gdy ta będzie ciepła dodajemy jajka. Całość smażymy do momentu ścięcia jajek. W trakcie smażenie jajecznicę delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Podajemy ją na ciepło, oprószoną szczypiorkiem oraz w towarzystwie pomidorka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Pokrzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować