Smaczna pieczeń z fasolą czerwoną zadowoli fanów chili con carne i nie tylko. Sprawdzi się jako dodatek mięsny do dań obiadowych na ciepło. Na zimno świetnie smakuje z domowymi bułkami i ogórkiem kiszonym :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
puszka fasoli czerwonej
1 fioletowa cebula
1 ząbek czosnku
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do chili con carne
0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
płatki chili lub mielone chili
1 jajko
około 3 łyżki bułki tartej
Pieczeń z mięsa mielonego z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę z puszki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
Cebulę i natkę pietruszki drobno kroimy.
Czosnek możemy pokroić lub przecisnąć przez praskę.
W misce wyrabiamy mięso i wszystkie podane składniki.
Całość przekładamy do małej keksówki (11 x 24 cm), wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczeń po wierzchu możemy posypać kminkiem lub tymiankiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Komentarze