Pieczeń w marchwiowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać,opłukać i pokroić wzdłuż w cienkie paski i gotować we wrzątku,aż będzie miękka i elastyczna,wyjąć na talerz.
2.Cebulę obrać i pokroić w kostkę następnie zeszklić na maśle.
Bułki kajzerki namoczyć w śmietance.
Owoce suszone opłukać pod bieżącą wodą.
3.Wszystkie rodzaje mięsa zmielić w maszynce,przełożyć do większej miski i dodać do niego osączoną z tłuszczu cebulę(tłuszcz zachować),przeciśnięty przez praskę czosnek,żółtka,lekko odciśnięte kajzerki,przyprawy oraz ubitą pianę z białek,dokładnie wymieszać.
4.Foremkę keksówkę 12x30 cm wysmarować masłem,a następnie jej dno i boki obłożyć plastrami marchewki,wyłożyć mniej więcej połowę masy mięsnej na środku położyć suszone owoce , przykryć resztą mięsa,wyrównać wierzch i skropić tłuszczem pozostałym po smażeniu cebuli.
Piec pod przykryciem z foli aluminiowej w temperaturze 180 *C przez około 45 minut,zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.
Komentarze