Pieczeń w marchwiowym płaszczyku

0 (0 ocen)

Domowa,podzielna,bardzo smaczna, może być podana na ciepło do obiadu lub na zimno z kromeczką chleba.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego(łopatka,karczek)
    500 g mięsa wołowego (pieczeń)
    300 g mięsa z kurczaka(np.filet)
    300 g mięsa z indyka(np.gulaszowe)
    4 duże marchewki
    100 g suszonych owoców(śliwka,morela,żurawina)
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    5 jajek
    2 suche kajzerki
    1 szklanka słodkiej śmietanki
    2 łyżki masła
    majeranek
    ostra i słodka papryka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń w marchwiowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać,opłukać i pokroić wzdłuż w cienkie paski i gotować we wrzątku,aż będzie miękka i elastyczna,wyjąć na talerz.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę następnie zeszklić na maśle.
    Bułki kajzerki namoczyć w śmietance.
    Owoce suszone opłukać pod bieżącą wodą.
  • 3. Wszystkie rodzaje mięsa zmielić w maszynce,przełożyć do większej miski i dodać do niego osączoną z tłuszczu cebulę(tłuszcz zachować),przeciśnięty przez praskę czosnek,żółtka,lekko odciśnięte kajzerki,przyprawy oraz ubitą pianę z białek,dokładnie wymieszać.
  • 4. Foremkę keksówkę 12x30 cm wysmarować masłem,a następnie jej dno i boki obłożyć plastrami marchewki,wyłożyć mniej więcej połowę masy mięsnej na środku położyć suszone owoce , przykryć resztą mięsa,wyrównać wierzch i skropić tłuszczem pozostałym po smażeniu cebuli.
    Piec pod przykryciem z foli aluminiowej w temperaturze 180 *C przez około 45 minut,zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować