Pieczeń rzymska z jajkiem

5 (155 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Potrawa, którą pamiętam z dzieciństwa i która w każdą Wielkanoc gości na moim stole

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso wieprzowe z łopatki: 0.5 kilograma
    - mięso wieprzowe z szynki: 0.5 kilograma
    - jajka: 4 sztuki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - zioła:pietruszka, tymianek, majeranek, koperek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić (proponuje mielić samemu, a nie kupować gotowego mięsa mielonego) przyprawić ziołami: pietruszka, koperek, majeranek, tymianek, dodać pieprz, sól i aby scalić jedno jajko.
  • 2. Ugotować 3 jajka na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek mielonego mięsa (przed pieczeniem). Wtedy gdy będziemy kroić, pośrodku będzie kółeczko z jajeczka.
  • 3. Wszystko wymieszać i piec w podłużnej blaszce (może być keksówka), około godziny w 200C. Można podawać na ciepło z ryżem lub ziemniakami lub na zimno na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować