Soczysta pieczeń z królika

4.49 (202 ocen)

  • 3 godz.

Idealna pieczeń na uroczysty obiad. Soczysta, jednocześnie delikatna i bardzo smaczna. Polecam, bo mięso z królika należy do najzdrowszych.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z królika
    300 gr wątróbki z królika
    400 gr surowego wędzonego boczku
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 kajzerki
    3 jajka
    Olej do smażenia
    1,5 szkl mleka
    Smalec i bułka tarta do formy
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1,5 łyżeczki wegety
    3 ugotowane na miękko marchewki
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Soczysta pieczeń z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i wątróbki umyć, osuszyć i zmielić wraz ze wędzonym boczkiem w maszynce do mielenia i włożyć do miski. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kajzerki zamoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać wraz z cebulą i czosnkiem do mięsa. Do zmielonego mięsa wbić jajka. Dodać wszystkie przyprawy: sól i pieprz do smaku, majeranek, wędzoną paprykę oraz wegetę. Całość dokładnie wyrobić.
  • 2. 2 keksówki natłuścić smalcem i wysypać tartą bułką. Do form włożyć po 1/3 masy mięsa. Na to położyć ugotowane marchewki i przykryć pozostałą masą. Piec w nagrzanym do 200stC ok. 1,5 godziny. Funkcja góra-dół z termoobiegem. Jeżeli pieczeń się za szybko zarumieni położyć na wierzch folię aluminiową. Podawać z ulubionymi dodatkami na ciepło lub zimno.

Porady

Składniki podane na 2 duże keksówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować