Pieczeń marynowana z żurawiną

0 (0 ocen)

Taka... specjalnie na wielkanoc.

Składniki:

  • 1 marchew
    2 cebule
    250 ml octu z czerwonego wina
    500 ml wody
    2 listki laurowe
    2 goździki
    1 łyżka nasion gorczycy
    2 łyżeczki ziaren pieprzu
    1 kg wołowiny do duszenia (np. ogonówki)
    2 łyżki oleju
    1 szklanka (400 ml) wywaru mięsnego (lub bulionu instant)
    sól, pieprz, szczypta cukru
    5 łyżki ciemnego zagęszczacza do sosu
    40 g kalifornijskich orzechów włoskich
    80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń marynowana z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Odstawić do ostygnięcia. Mięso wraz z marynatą umieścić w torebce do zamrażania, dobrze ją zamknąć i marynować w lodówce przez 2–3 dni, obracając co jakiś czas. Wyjąć mięso z marynaty. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondlu do duszenia rozgrzać olej. Przesmażyć na nim mięso z każdej strony. Dolać marynatę i wywar mięsny. Dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać zagęszczacz, gotować sos na małym ogniu przez 3 minuty. Orzechy posiekać i prażyć przez chwilę. Do sosu dodać orzechy i cranberries, ponownie doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem.
    Do tego podać kluski ziemniaczane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować