Soczysta pieczeń marynowana w winie

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczeń na niedzielny obiad, aromatyczna i soczysta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600-700 g mięsa wieprzowego (szynka)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    pół łyżeczki papryki
    pół łyżeczki cynamonu
    pół szkl wina czerwonego półwytrawnego
    1 łyżka octu balsamicznego
    3 łyżki oliwy
    szczypta rozmarynu
    ewent rozmaryn świeży 1-2 gałązki

    kilka ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta pieczeń marynowana w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczysta pieczeń marynowana w winie 1. Mięso umyć, wszystkie składniki marynaty wymieszać, mięso ułożyć w pojemniku i zalać marynatą, najlepiej by była zanurzona.
    odstawić na co najmniej 12 godzin.

    Ziemniaki obrać wrzucić na chwilę na wrzątek ok 10 min. Wyjąć.
    Mięso razem z marynatą przełożyć do brytfanny dokoła ułożyć ziemniaki, zmoczyć je w marynacie i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp 220 st pod koniec na ostatnie 15 min można uruchomić termoobieg.
  • Soczysta pieczeń marynowana w winie 2. Do mięsa i pieczonych ziemniaczków podać surówkę z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować