Czekoladowe jajka dla alergików

0 (0 ocen)

Gdy byłam mała miałam ostrą alergię pokarmową. Moja babcia zawsze robiła mi na wielkanoc jajka z tego przepisu.

Składniki:

  • 16 foremek w kształcie jajek wykonanych z tworzywa sztucznego
    Folia spożywcza
    500 gram posiekanej ciemnej czekolady (uważnie przeczytaj etykietę i upewnij się, że nie zawiera ona żadnych składników mlecznych)
    ½ szklanki (120 ml) wody, podzielone na 2 równe części po 60 ml
    1 opakowanie (około 1 łyżka stołowa) żelatyny bez dodatków smakowych
    ½ szklanki (120 ml) zimnej wody, podzielone na 2 równe części po 60 ml
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki (120 ml) syropu kukurydzianego
    1/8 łyżeczki soli
    1 łyżeczka wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe jajka dla alergików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastikowe foremki w kształcie jajek owiń szczelnie folią. Na jednym końcu skręć ją, będzie to swego rodzaju uchwyt, ułatwiający nam przygotowanie jajek.
    krok
  • 2. Posiekaną czekoladę wsyp do małego głębokiego garnka, można dodać trochę masła lub wody. Postaw go na małym ogniu, do czasu aż czekolada się rozpuści. Czasami zamieszaj. Gdy czekolada już się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok na około 5 minut. W tym czasie czekolada lekko zgęstnieje.
  • 3. Chwyć za utworzony z folii uchwyt i każde jajko kolejno zanurzaj w przygotowanej rozpuszczonej czekoladzie. Pamiętaj, by jajko pokryć czekoladą tylko do połowy wysokości. W przeciwny razie będziesz mieć później kłopoty w wyjęciem formy.
  • 4. Pokryte czekoladą jajka ostrożnie umieść w pojemnikach do przechowywania jajek. Ułóż je tak, by czekoladowa strona znajdowała się u góry. Formy wstaw do lodówki aż czekolada całkowicie zastygnie.
  • 5. Wyjmij jajka z pojemnika. Delikatnie rozwiń końcówkę folii i wyjmij ze środka plastikowa formę w kształcie jajka. Teraz ostrożnie oderwij od wnętrza czekoladowej foremki folię. Gotowe połówki jajka wstaw do pojemnika, w którym przechowuje się jajka. Teraz przygotuj nadzienie.
  • 6. Nadzienie:
    Do misy obrotowej miksera wlej około ¼ szklanki (60 ml) zimnej wody. posyp ją żelatyną i odstaw całość na bok.
  • 7. W garnku zmieszaj cukier, syrop kukurydziany i pozostałe 60 ml zimnej wody. Podgrzewaj to na średnim ogniu ciągle mieszając,aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj syrop przez chwilę.
  • 8. Miksuj na najniższych obrotach. Ostrożnie po ściance misy wlej wrzący syrop cukrowy do wody z żelatyną. Teraz zwiększ obroty i miksuj całość przez ok. 5 min, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj wanilię.
  • 9. Nadzienie przełóż do woreczka foliowego. Odetnij róg woreczka, do środka nałóż nadzienie i wyciśnij je przez wykonany otworek do czekoladowej foremki. Możesz też zrobić to łyżeczką. W razie potrzeby połówki jajek możesz ze sobą połączyć.
  • 10. Gotowe nadziane jajka pozostaw do zastygnięcia.Nadzienie starcza na wypełnienie 12 – 16 połówek jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować