Jajka z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wydmuszki starannie wypłucz wewnątrz gorącą wodą, a następnie osusz. Jeden otwór, w każdej wydmuszce – najlepiej mniejszy – dokładnie zaklej taśmą.
2.Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej przegotowanej wody. Następnie schłodź ją, uważając przy tym, aby nie stężała.
3.Wydmuszki ustaw w formie na jajka, zaklejoną stroną do spodu.
4.Galaretki wlej do wydmuszek i wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.
5.Po wyjęciu z lodówki delikatnie zdejmij skorupki z jajka. W razie trudności zanurz jajka na kilka sekund ciepłej wodzie.
Można również wykonać wielokolorowe jajka. Do każdej wydmuszki wlać po troszkę galaretki danego koloru i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Czynność powtarzać aż kolorowe warstwy wypełnią całą skorupkę.
Komentarze