Jajka z galaretki

0 (0 ocen)

Od zawsze goszczą w naszym koszyczku wielkanocnym.

Składniki:

  • Wydmuszki
    Kolorowe galaretki
    Taśma klejąca lub plaster
    Forma do jajek

Jajka z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wydmuszki starannie wypłucz wewnątrz gorącą wodą, a następnie osusz. Jeden otwór, w każdej wydmuszce – najlepiej mniejszy – dokładnie zaklej taśmą.

    2.Każdą galaretkę rozpuść w szklance gorącej przegotowanej wody. Następnie schłodź ją, uważając przy tym, aby nie stężała.

    3.Wydmuszki ustaw w formie na jajka, zaklejoną stroną do spodu.

    4.Galaretki wlej do wydmuszek i wstaw je do lodówki do całkowitego stężenia.

    5.Po wyjęciu z lodówki delikatnie zdejmij skorupki z jajka. W razie trudności zanurz jajka na kilka sekund ciepłej wodzie.


    Można również wykonać wielokolorowe jajka. Do każdej wydmuszki wlać po troszkę galaretki danego koloru i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Czynność powtarzać aż kolorowe warstwy wypełnią całą skorupkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy