pieczarkowe pulpeciki z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty, smaczny obiad dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • około kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
    czerstwa bułka
    10 pieczarek
    1 jajko
    kilka łyżek mąki pszennej
    dwa słoiczki mieszanki warzywnej groszku z marchewką
    dwa opakowania sosu pieczeniowego jasnego
    cztery ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa do mięsa mielonego
    kostka rosołowa
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarkowe pulpeciki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy na łyżce masła, aż zmiękną. Mięso przygotować na pulpeciki: do masy dodać surowe jajko, namoczoną w ciepłej wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy, czosnek, a także podsmażone pieczarki. Dobrze wyrobić, żeby nie było w masie widocznych kawałków bułki. Formować małe pulpeciki.
    Kuleczki obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
    2. Do garnka lub brytfanny wlać wodę, tyle, żeby po przełożeniu do niej pulpecików były one zakryte. Do wody dodać kostkę rosołową, zagotować, przełożyć pulpeciki z patelni do bulionu, gotować kwadrans na małym ogniu.
    3. Sos pieczeniowy dobrze rozmieszać w małej ilości wody, wlać do bulionu, zagotować, po czym wyłączyć gaz pod naczyniem. Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy i dodać do pulpecików. Już nie gotować!

Porady

Danie to najlepiej smakuje mojej rodzinie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i mizerią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować