około kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
czerstwa bułka
10 pieczarek
1 jajko
kilka łyżek mąki pszennej
dwa słoiczki mieszanki warzywnej groszku z marchewką
dwa opakowania sosu pieczeniowego jasnego
cztery ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa do mięsa mielonego
kostka rosołowa
olej do smażenia
Pieczarkowe pulpeciki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy na łyżce masła, aż zmiękną. Mięso przygotować na pulpeciki: do masy dodać surowe jajko, namoczoną w ciepłej wodzie i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy, czosnek, a także podsmażone pieczarki. Dobrze wyrobić, żeby nie było w masie widocznych kawałków bułki. Formować małe pulpeciki.
Kuleczki obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
2. Do garnka lub brytfanny wlać wodę, tyle, żeby po przełożeniu do niej pulpecików były one zakryte. Do wody dodać kostkę rosołową, zagotować, przełożyć pulpeciki z patelni do bulionu, gotować kwadrans na małym ogniu.
3. Sos pieczeniowy dobrze rozmieszać w małej ilości wody, wlać do bulionu, zagotować, po czym wyłączyć gaz pod naczyniem. Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy i dodać do pulpecików. Już nie gotować!
Porady
Danie to najlepiej smakuje mojej rodzinie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i mizerią.
Komentarze