REKLAMA

Pikle pieczarkowe z warzywami

wyświetlono: 28 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pieczarki marynowane z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki, selera naciowego oraz marchewki. Pikle aromatyzowane czosnkiem, bazylią i przyprawami świetnie nadają się do różnego typu sałatek. Sprawdzą się także jako dodatek do obiadu, a nawet imprezowa zakąska.

opublikowany: 18.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych niedużych pieczarek
    260 g obranej czerwonej cebuli
    1 większa czerwona papryka (210 g)
    200 g selera naciowego
    120 g obranej marchewki
    2 obrane ząbki czosnku
    4 gałązki bazylii

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    ½ szklanki octu 10%
    4 liście laurowe
    10 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka białej gorczycy
    ½ łyżeczki owoców kolendry
    2 łyżki soli
    5 łyżek cukru
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pikle pieczarkowe z warzywami 1. Cebulę pokroić w ćwierćplastry, marchewkę oraz czosnek w plastry – warzywa przełożyć do garnka. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, owoce kolendry, sól i cukier, wlać wodę i ocet.
  • Pikle pieczarkowe z warzywami 2. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać pieczarki podzielone na kapelusze i trzonki i gotować 5 min. Dołożyć pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojony seler naciowy – gdy zalewa ponownie zacznie wrzeć, wyłączyć palnik, garnek przykryć i w ten sposób pozostawić do wystudzenia.
  • Pikle pieczarkowe z warzywami 3. Na dno zamykanego pojemnika włożyć 2 gałązki bazylii. Następnie przełożyć grzyby i warzywa oraz wlać zalewę. Na wierzch ułożyć pozostałe 2 gałązki bazylii. Pojemnik zamknąć i włożyć do lodówki.
    Marynować co najmniej 1 – 2 dni. Pikle zużyć w ciągu 3 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Paulina1507 Paulina1507

Pikle

Jak co roku o tej porze przyszedł czas na robienie przetworów.Na pierwszy ogień poszły pikle.

kategoria: Przetwory pikle opublikowany: 02.09.2014 | wyświetlono: 5942 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Pikle

Ogórki pyszne, polecam.

kategoria: Przetwory pikle opublikowany: 29.07.2018 | wyświetlono: 820 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: lubieplacki lubieplacki

Warzywne pikle

Idealny dodatek do dań mięsnych, który w zimie przypomni nam o cieple lata :)

kategoria: Przetwory pikle opublikowany: 30.08.2016 | wyświetlono: 3467 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE