Pomysł na te kule wiąże się oczywiście z konkursem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu mogą stanowić przekąskę podczas towarzyskich spotkań. Wystarczy przygotować je wcześniej, a następnie upiec na grillu lub w piekarniku.
Pieczarkowe kule z sosem kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z puszki kukurydzy odmierzamy 2 łyżki i dodajemy do przygotowanego zmielonego mięsa wołowego.
Pozostałą część wraz z zalewą przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną szalotkę i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko odparuje dolewamy słodką śmietankę i dodajemy starty imbir. Podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Miksujemy i pozostawiamy do przestudzenia.
2.Pieczarki myjemy, odrywamy ogonki, solimy. Ogonki miksujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do mięsa wraz z serem żółtym. Mieszamy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy główki pieczarek by nabrały okrągłego kształtu.
3.2 plastry boczku krzyżujemy, na środku ustawiamy pieczarkową kulę i owijamy. Końce spinamy wykałaczką. Postępujemy tak z każdą jedną sztuką.
Oplecione pieczarki grillujemy lub pieczemy w piekarniku.
W tym celu ustawiamy metalową kratkę z pieczarkowymi kulami nad brytfanną z wyposażenia piekarnika (najlepiej z wyższymi bokami) wypełnioną wodą do 1/3 wysokości.
Ustawiamy piekarnik na 170st C i pieczemy ok 40 minut. Podajemy z przygotowanym wcześniej, przestudzonym sosem kukurydzianym.
Komentarze