Pieczarkowe kule z sosem kukurydzianym

0 (0 ocen)

Pomysł na te kule wiąże się oczywiście z konkursem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu mogą stanowić przekąskę podczas towarzyskich spotkań. Wystarczy przygotować je wcześniej, a następnie upiec na grillu lub w piekarniku.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    8 pieczarek
    200g mielonego mięsa wołowego
    1 puszka kukurydzy (ok 300g)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego)

    Składniki robocze:
    1 ząbek czosnku
    100ml śmietanki 30%
    1/3 łyżeczki startego, świeżego imbiru
    1 szalotka
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka startego drobno żółtego sera

    Dekoracja:
    Liście sałaty masłowej


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Przekąski

Pieczarkowe kule z sosem kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z puszki kukurydzy odmierzamy 2 łyżki i dodajemy do przygotowanego zmielonego mięsa wołowego.
    Pozostałą część wraz z zalewą przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną szalotkę i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko odparuje dolewamy słodką śmietankę i dodajemy starty imbir. Podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Miksujemy i pozostawiamy do przestudzenia.
  • 2. Pieczarki myjemy, odrywamy ogonki, solimy. Ogonki miksujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do mięsa wraz z serem żółtym. Mieszamy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy główki pieczarek by nabrały okrągłego kształtu.
  • 3. 2 plastry boczku krzyżujemy, na środku ustawiamy pieczarkową kulę i owijamy. Końce spinamy wykałaczką. Postępujemy tak z każdą jedną sztuką.
    Oplecione pieczarki grillujemy lub pieczemy w piekarniku.
    W tym celu ustawiamy metalową kratkę z pieczarkowymi kulami nad brytfanną z wyposażenia piekarnika (najlepiej z wyższymi bokami) wypełnioną wodą do 1/3 wysokości.
    Ustawiamy piekarnik na 170st C i pieczemy ok 40 minut. Podajemy z przygotowanym wcześniej, przestudzonym sosem kukurydzianym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować