Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe)

4.99 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Tani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Około 700 g ziemniaków (waga po obraniu),
    200 g pieczarek,
    1 duża cebula,
    2 ząbki czosnku,
    4 płaty wafla,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw,
    olej,
    Na panierkę:
    2 jajka,
    3 - 4 łyżki mleka,
    około 15 łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki Przekąski

Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków.
    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać.
    Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
    Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
    Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
    Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
    Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Święta Wigilia Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować