Tani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha!
2 godz.
Składniki:
Około 700 g ziemniaków (waga po obraniu),
200 g pieczarek,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
4 płaty wafla,
sól,
pieprz,
przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw,
olej,
Na panierkę:
2 jajka,
3 - 4 łyżki mleka,
około 15 łyżek bułki tartej
Roladkowe krążki w waflu (ziemniaczano – pieczarkowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki, cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, doprawić przyprawami i wymieszać.
Gorące rozsmarować na waflach (bardzo ważne jest aby ziemniaki były gorące – wafle namiękną i bez problemu pięknie będą się zwijały).
Na ziemniaki wyłożyć podsmażone pieczarki.
Wafle zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia lub w papier śniadaniowy i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm.
Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać.
Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco.
Komentarze