Pieczarki w warzywnej marynacie

0 (0 ocen)

Rzadko kupuję gotowe pieczarki konserwowe, gdyż uważam, że zrobione samodzielnie smakują dużo lepiej niż te sklepowe. Tym razem marynatę wzbogaciłam o jarzyny, a pomysł okazał się smacznie trafiony.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    100 g marchewki
    100 g pietruszki
    100 g selera
    16 cm – owy kawałek pora (60 g)
    3 duże ząbki czosnku
    6 szklanek wody
    ½ szklanki octu 10%
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka całych owoców kolendry
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    spora szczypta chilli
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    8 goździków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczarki w warzywnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki w warzywnej marynacie 1. Owoce kolendry uprażyć w suchym rondelku. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na małe kawałki. Pora i obrany czosnek pokroić w plastry. Warzywa przełożyć do garnka, dodać owoce kolendry, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sproszkowaną paprykę, chilli, imbir, cukier i sól. Wlać wodę oraz ocet.
  • Pieczarki w warzywnej marynacie 2. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.
  • Pieczarki w warzywnej marynacie 3. Następnie dołożyć oczyszczone pieczarki i gotować kolejne 15 min. Wystudzić. Pieczarki wraz z marynatą przełożyć do zakręcanego pojemnika lub słoja, zamknąć i włożyć do lodówki. Zużyć w ciągu 2 – 3 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować