Rzadko kupuję gotowe pieczarki konserwowe, gdyż uważam, że zrobione samodzielnie smakują dużo lepiej niż te sklepowe. Tym razem marynatę wzbogaciłam o jarzyny, a pomysł okazał się smacznie trafiony.
Składniki:
500 g pieczarek
100 g marchewki
100 g pietruszki
100 g selera
16 cm – owy kawałek pora (60 g)
3 duże ząbki czosnku
6 szklanek wody
½ szklanki octu 10%
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka całych owoców kolendry
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka imbiru mielonego
spora szczypta chilli
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
8 goździków
Pieczarki w warzywnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce kolendry uprażyć w suchym rondelku. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na małe kawałki. Pora i obrany czosnek pokroić w plastry. Warzywa przełożyć do garnka, dodać owoce kolendry, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sproszkowaną paprykę, chilli, imbir, cukier i sól. Wlać wodę oraz ocet.
2.Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.
3.Następnie dołożyć oczyszczone pieczarki i gotować kolejne 15 min. Wystudzić. Pieczarki wraz z marynatą przełożyć do zakręcanego pojemnika lub słoja, zamknąć i włożyć do lodówki. Zużyć w ciągu 2 – 3 tygodni.
Komentarze