Nalewka na pestkach pigwowca, pestkówka

4.31 (239 ocen)

  • 5040 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna nalewka na pestkach pigwowca japońskiego o smaku migdałowym. Nalewka idealnie może zastąpić Amaretto do deseru Tiramisu.

  • 5040 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pestki z pigwowca 25 dag
    alkohol 48% 1 litr
    miód 125 ml
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.31 (239 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Pesto

Nalewka na pestkach pigwowca, pestkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane pestki z pigwowca umieszczamy w 1,5 litrowej butelce i zalewamy roztworem miodu, soku z cytryny i alkoholu. Butelkę zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie do maceracji. Po okresie maceracji filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce do dojrzewania na minimum 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować