PENNE Z SZYNKĄ I SEREM

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak jakoś się wymyślił z nudów :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAKARON PENNE:
    - makaron penne (np. 100% durum): 500 gramów
    - Wiejska szynka: 200 gramów
    - straty ser grana padano: 100 gramów
    - miękki ser żółty: 100 gramów
    - świeżo starty parmezan: 100 gramów
    - cebula szalotka: 2 sztuki
    - śmietana kremówka 36%: 150 mililitrów
    - czerwony pieprz w ziarenkach: 40 sztuk
    - natka pietruszki do posypania: 0.5 pęczka
    - sól morska do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek-do smażenia: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć do zrumienienia szynki. Wlać kremówkę i lekko odparować.
    Doprawić ugniecionym w moździerzu pieprzem i solą.
    Dodać sery i lekko wymieszać. W osobnym garnku równocześnie z końcem gotowania sosu mieć przygotowany makaron, nie przelewać, wymieszać z sosem i posypać posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować